3D Printing Farm Logo

Kotisivu

3D-tulostamisen tarjoamat mahdollisuudet valmistavalle teollisuudelle

Riskien pienentäminen

Perinteisesti, ennen tuotannon aloittamista yrityksen on tilattava kallis muotti, joka jää tuotannon lopettamisen jälkeen täysin turhaksi. Muotin tilaamiseen ja uuden tuotantolinjan ylösajamiseen liittyy paljon kiinteitä kustannuksia, joten uusien tuotteiden markkinoille tuomiseen liittyy suuria riskejä. 3D-tulostaminen mahdollistaa piensarjatuotannon kustannusten laskemisen äärimmäisen pieniksi, sillä tuotantomäärä ei vaikuta 3D tulostamisessa yksikkökustannuksiin lähes ollenkaan.

Riippumattomuus toimitusketjuista

Useat yritykset ovat riippuvaisia pitkistä ja epävarmoista ulkomaalaisista toimitusketjuista. Varaosien ja komponenttien puuttuminen luo merkittävää tehottomuutta ja pitkät toimitusajat vaikuttavat tuotannon läpimenoaikoihin. 3D-tulostamalla komponenttien toimitusajat on mahdollista tiputtaa kuukausista alle viikkoon ja varastojen täydentäminen onnistuu päivissä.

Entistä laadukkaammat osat

Teollisuustason 3D-tulostimet ja laaja valikoima muoveja mahdollistavat huippulaadukkaiden ja käyttötarkoitukseen räätälöityjen osien valmistamisen. 3D-tulostamalla valmistetut osat kestävät kulutusta ja mekaanista rasitusta sekä ovat kevyempiä kuin perinteisillä menetelmillä valmistetut osat. Tänä päivänä 3D-tulostettuja osia eniten hyödyntävä toimiala on lentokoinen valmistus, joten tähän menetelmään todella luotetaan.

Rahan säästäminen

3D-tulostaminen mahdollistaa kymmenien tuhansien eurojen hintaisista muovimuoteista eroon pääsemisen. Mikäli tuotantomäärät ovat alle n. 2 000 kappaletta, 3D tulostaminen tarjoaa usein merkittävästi pienemmät yksikkökustannukset.

Varastojen pienentäminen

Perinteisiin valmistusmenetelmiin luottavat yritykset joutuvat ylläpitämään kysynnän vaihtelun takia joko liian suurta varastoa tai ottamaan riskin, että tuotannossa tarvittavat komponentit loppuvat kesken. Varastointi sitoo yritykseltä pääomaa täysin tuottamattomaan käyttöön ja aiheuttaa kustannuksia. 3D-tulostaminen mahdollistaa osien tuottamisen erittäin nopeasti, jolloin osat voidaan tilata vasta kun niille on käyttöä. Yrityksen on mahdollista hyödyntää Lean-periaatteista tuttua just-in-time tuotantoa.

Joustava valmistusmenetelmä

Koneistamiseen ja ruiskupuristukseen verrattuna 3D-tulostaminen on edullinen ja monipuolisempi valmistusteknologia. 3D-tulostamalla valmistetun kappaleen monimutkaisuus ei lisää hintaa käytännössä ollenkaan. Koska hukkamateriaalia ei synny, valmistuskustannuksiin vaikuttaa vain komponenttiin kuluva materiaali. 3D tulostaminen antaa tuotekehitykseen vapaammat kädet, sillä se mahdollistaa geometrioiden valmistamisen joita perinteisillä menetelmillä ei pysty tekemään eikä kappaleen monimutkaisuus vaikuta kustannuksiin.

3D-Tulostus

Joustavaa ja kustannustehokasta

3D-tulostaminen on nopeasti yleistyvä valmistusmenetelmä, joka tarjoaa monia etuja perinteisiin menetelmiin, ruiskuvalamiseen ja koneistamiseen verrattuna. 3D-tulostaminen on usein edullisempi, monipuolisempi ja nopeampi valmistusmenetelmä ruiskuvalamiseen ja koneistamiseen verrattuna. 3D-tulostumalla on mahdollista valmistaa sellaisia geometrioita, jotka perinteisillä menetelmillä ovat mahdottomia. Lisäksi hukkamateriaalia ei synny ollenkaan, joten kappaleen monimutkaisuus ei vaikuta valmistuskustannuksiin.

3D-tulostetut osat ovat perinteisiin menetelmiin verrattuna kevyempiä ja kestävät paremmin mekaanista rasitusta. 3D-tulostamista hyödynnetään nykyään melkein kaikilla valmistavan teollisuuden aloilla.  Eniten 3D-tulostettuja osia käytetään ilmailu-, elektroniikka-, ja autoteollisuudessa.

Erityisen hyvin 3D-tulostaminen soveltuu tilanteisiin, joissa tuotantomäärät ovat pieniä, tuotteen laatua halutaan parantaa tai tuotannosta halutaan joustavampaa. Lisäksi 3D-tulostamista hyödynnetään paljon tuotekehityksessä ja prototyyppien valmistamisessa. 3D-tulostamisessa on mahdollista käyttää useaa eri materiaalia, joten materiaalivalinta on mahdollista optimoida tuotteelta vaadittavien ominaisuuksien ja hinnan mukaan. Sarjatuotantoon soveltuvat parhaiten PET-G, ASA ja polyamidi. Prototyyppien valmistamiseen parhaita muoveja ovat PLA-, ABS-, sekä PET-G-muovi. Polykarbonaatti soveltuu materiaaliksi parhaiten, kun tuotteelta halutaan erittäin suurta kestävyyttä ja korkeaa lämmönsietokykyä. Mikäli tuotteelta vaaditaan joustavuutta ja sietokykyä kemiallisille aineille, TPU-muovi on paras valinta.

FDM-tulostamalla laskimme asiakkaan kustannuksia 28% ostettuihin komponentteihin verrattuna. Lisäksi toimitusaika tippui kahdesta kuukaudesta viikkoihin. Toinen asiakkaamme harkitsi ruiskuvalumuotin tilaamista. Laskimme, että ennustetulla tuotantomäärällä 3D-tulostaminen toi noin 64%:n säästön valmistuskustannuksiin.

FDM-Tekniikka

FDM-tulostamisessa (Fused Deposition Modeling) tuote valmistetaan sulattamalla materiaalikerrokset toistensa päälle, jolloin tuote valmistuu kerros kerrokselta. FDM-tulostaminen on tarkka, edullinen ja nopea valmistusmenetelmä.

SLS-Tekniikka

SLS-tulostamisessa (Selective Laser Sintering) tuote valmistetaan CO2-laserilla sulatetusta hienojakoisesta jauheesta kerros kerrokselta. SLS-tulostamalla valmistetut osat ovat yksityiskohtaisia, kestäviä ja kerrokset jäävät huomaamattomiksi.

Täyttötiheydet

FDM-tulostamisessa osien täyttötiheyttä voidaan muuttaa tuotteelta vaadittujen ominaisuuksien mukaan. Täyttötiheys vaikuttaa kappaleen mekaanisen rasituksen kestoon, painoon, valmistusaikaan sekä materiaalikustannuksiin. Täyttötiheyttä voidaan säätää prosentin tarkkuudella lopputuotteen kannalta optimaaliseksi. Olemme tehneet analyysiä eri täyttötiheyksillä valmistettujen kappaleiden ominaisuuksista, joten pystymme konsultoimaan teitä oikean täyttötiheyden valinnassa.

15%

15%:n täyttötiheys soveltuu hyvin tilanteisiin, joissa osalta ei vaadita mekaanista kestävyyttä. Matala täyttötiheys laskee valmistuskustannuksia- ja aikaa, lisäksi osista saadaan todella kevyitä.

50%

50%:n täyttötiheys soveltuu tilanteisiin, jossa osaan kohdistuu fyysistä rasitusta.

100%

100%:n täyttötiheydellä valmistettu osa kestää suurtakin mekaanista rasitusta ja korkeita lämpötiloja.

Muovi Kuvaus Käyttökohde Lämmönkesto Hintaluokka Kemiallisten aineiden kestävyys
Muovi PLA
Kuvaus Polyaktidi (PLA) on kenties tunnetuin biohajoava muovi. PLA on edullinen muovi, jolla on hyvät tulostusominaisuudet.
Käyttökohde Prototyypit, pienoismallit, liikelahjat. Tuotteet joilta ei vaadita mekaanista kestävyyttä
Lämmönkesto 50-60 C
Hintaluokka Matala
Kemiallisten aineiden kestävyys Heikko
Muovi PET-G
Kuvaus Vahvempi ja kirkkaampi versio maailman käytetyimmästä muovista, (PET) polyetyleenitereftalaatista. PET-G muovista valmistetuilla tulosteilla on voimakas Iskunkestävyys ja kiiltävä pinta.
Käyttökohde Jigit, kiinnikkeet, sähkölaitteet. Soveltuu osiin, joihin ei kohdistu suurta kulutusta ja mekaanista rasitusta.
Lämmönkesto 70–85 C
Hintaluokka Keskiverto
Kemiallisten aineiden kestävyys Kohtalainen
Muovi PA-CF
Kuvaus PA-CF muoviin lisätty hiilikuitu parantaa tulostustarkkuutta, nostaa käyttölämpötilaa ja mekaanista lujuutta. Materiaali johtaa sähköä.
Käyttökohde Työkalut, varaosat, mekaaniset komponentit. Soveltuu Osiin, joihin kohdistuu mekaanista rasitusta ja korkeita lämpötiloja.
Lämmönkesto 180–190 C
Hintaluokka Korkea
Kemiallisten aineiden kestävyys Kohtalainen
Muovi ASA
Kuvaus ASA-muovi on jäykkä ja kestävä materiaali jolla on hyvä UV-säteilyn, kemikaalien ja lämmön kesto. Muovi soveltuu hyvin ulkokäyttöön.
Käyttökohde Työkoneet, kulkuneuvot, teollisuuslaitteet. Kestävä muovi joka soveltuu hyvin ulkokäyttöön.
Lämmönkesto 80–90 C
Hintaluokka Keskiverto
Kemiallisten aineiden kestävyys Hyvä
Muovi TPU
Kuvaus Joustava muovimateriaali mikä kestää hyvin kemikaaleja ja lämpötilojen vaihteluita. Sopii hyvin kulutuspintoihin.
Käyttökohde Mekaaniset laitteet, urheiluvälineet, tiivisteet. Soveltuu käyttökohteisiin, missä kappaleelta vaaditaan taipuvuutta ja kestävyyttä.
Lämmönkesto 30–60 C
Hintaluokka Keskiverto
Kemiallisten aineiden kestävyys Erittäin hyvä

Miten voimme palvella sinua?

Oli tarpeesi sitten yksittäiset kappaleet tai kappaleiden sarjatuotanto, me tarjoamme kustannustehokkaan ja laadukkaan 3D-tulostuspalvelun joustavasti asiakkaidemme erilaisin tarpeisiin ilman sitoutumista pitkiin tai suuriin toimituksiin

Tilauslomake